Рада дала добро на боротьбу з будівельними аферами

Верховна Рада в цілому підтримала закон щодо вдосконалення містобудівної діяльності, який повинен стати ефективним інструментом для боротьби з будівельними аферами і недобросовісними забудовниками.

“За” законопроект №4733-1 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності” проголосувало 238 народних депутатів.

“Ухвалення законопроекту є надзвичайно важливим кроком для розвитку цивілізованого будівельного ринку”, – зазначив голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев.

За його словами, реалізація запропонованих змін на практиці мінімізує кількість незаконних забудов, істотно знизить ризики для людей, які інвестують в будівництво, і скасує проблему корупційних ризиків в процесі взаємодії громадянина і державної установи.

Співавтор законопроекту, народний депутат Дмитро Андрієвський, представляючи документ у Раді, зазначив, що до нього як до мажоритарщику постійно звертаються виборці з проханням втрутитися в ситуацію з незаконними забудовами.

“На превеликий жаль, чинне містобудівне законодавство такої можливості майже не дає, – сказав депутат. – Тому цей законопроект надзвичайно важливий. Так, можливо, він недосконалий, але це суттєвий крок до наведення порядку в будівельній галузі”.

Загалом до другого читання законопроекту внесено до 300 поправок. Тому до другого читання був сформований дійсно універсальний документ, який враховує інтереси громадян, інвесторів і забудовників.

Нагадаємо, що розробка законопроекту 4733-1 була ініційована для зміни дозвільної системи в будівництві, лібералізація якої в 2011 році призвела до значного збільшення кількості будівельних афер.

Штучний поділ об’єктів будівництва трьох класів наслідків на п’ять категорій складності і встановлення для них різного порядку оформлення дозвільних документів давали недобросовісним забудовникам необмежене поле для зловживань.

Законопроект 4733-1 передбачає поділ об’єктів будівництва тільки за класами наслідків і спрощує дозвільну систему для більш для 80% будівництв.

З іншого боку, великі житлові комплекси, багатоповерхові будинки, торгово-розважальні комплекси будуть зводитися виключно за наявності повного пакета дозвільної документації.

Таким чином, будуть забезпечені чесні і прозорі умови для ведення містобудівної діяльності.

Kontrakty.ua

Be the first to comment on "Рада дала добро на боротьбу з будівельними аферами"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*