Українців позбавили прав на житло, що будується

При укладанні договорів купівлі-продажу майнових прав, ВСУ дав перевагу забудовнику.

Покупці житла, що будується в Україні не можуть бути впевнені у фактичному отриманні куплених квартир навіть після їхньої будівлі. Верховний суд в ході розгляду справи №6-1111цс16 залишив інвесторів без прав: він постановив, що власник майнових прав на нерухомість не може мати виняткових прав на добудоване житло.

“ВСУ дозволив забудовникам перепродувати скільки завгодно раз квартири, які він продав людям за договором купівлі-продажу майнових прав. За першим покупцем не закріплюється ніякого ексклюзивного права на житло після укладення подібного договору. А будівельнику залишається право укладати нескінченну кількість договорів купівлі-продажу на одну і ту ж квартиру. Таким чином, Верховний суд фактично легалізував схему вимагання та шахрайства серед забудовників “, – зазначив у розмові з UBR.ua старший партнер адвокатської компанії” Кравець і партнери “Ростислав Кравець.

Виплачуючи будівельникам 100% вартості житла, людина отримує документ, який не зобов’язує забудовника ні до чого.

“Таке майнове право, яке можна визначити, як” право очікування “, є лише складовою частиною майна як об’єкта цивільних прав”, – пояснив UBR.ua керуючий партнер ЮК “Неоклеус і Довбенко” Андрій Довбенко.

Договори купівлі-продажу майнових прав на нерухомість не описані в чинному законодавстві, тому фактично знаходяться поза законом. Саме це і розв’язує руки забудовникам.

“І ніяких гарантій, крім репутації забудовника, тут немає. Можна порадити всім інвесторам, яке б містило подібні договори (ми не будемо повністю застерігати від договорів купівлі-продажу майнових прав, оскільки вони стали діловим звичаєм) звертатися до юриста, практикуючому в сфері фінансування будівництва житла , уважно вичитувати договір на предмет наявності в ньому виразного і детального механізму переходу до інвестора прав на завершену будівництвом квартиру і реєстрації права власності на неї, а також наслідків порушення забудовником даного механізму “, – розповів UBR.ua адвокат АФ” Грамацький і Партнери “Андрій Трембич.

Найчастіше юристи рекомендують покупки новобудов за іншими схемами.

“Більш надійним способом є залучення коштів на будівництво житла через фонд фінансування будівництва (ФФБ), який є найбільш законодавчо врегульованим порівнянні з усіма іншими. Закон” Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю “зокрема встановлює принципи , правові та організаційні засади залучення коштів фізичних і юридичних осіб в управління з метою фінансування будівництва житла та особливості управління цими коштами, а також правові засади та особливості випуску, розміщення та обліку сертифікатів фондів операцій з нерухомістю. Але головне – договору про участь в ФСС інвестор укладає не безпосередньо із забудовником, а з фінансовою компанією (банком), яка фактично представляє інтереси інвестора перед забудовником “, – сказав Андрій Довбенко.

Проте, юристи побоюються, що перепродажу однієї і тієї ж квартири стануть в Україні мало не масовим явищем.

“З огляду на те, що така ситуація, на жаль, в наш час не є рідкісною, і існують будинки, де всі квартири продавалися по два, а то і по три рази, дана постанова створить певний хаос у правозастосовчій практиці ситуації. А тому, швидше за за все, остаточний висновок у цій справі буде зроблено Європейським судом з прав людини “, – підсумував UBR.ua молодший партнер Safir Law & Finance Віталій Бахуринський.

УБР

Be the first to comment on "Українців позбавили прав на житло, що будується"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*