Як у нас в країні справи “робляться”

Другий раз за місяць стикаюся з унікальною ситуацією, коли клієнт купив у забудовника квартиру за ціною 15 500 грн. за квадрат, хоча ціна на сайті – 13 600 грн., таку ж вартість декларують у відділі продажів забудовника. Як же так, запитаєте ви? Поясню.

Коли ви остаточно дозріли і вирішили купити квартиру, відклали справи і стали дзвонити в відділи продажів провідних будівельних компаній Києва, може виявитися, що квартир, які вас цікавлять (1-но кімнатні, з маленькою площею) давно вже немає, вони продані. У відділі продажів вам дадуть відповідь, що в будинку залишилися крайні поверхи і квартири великих розмірів, що явно вас не влаштує. Зате на сайті «ОЛХ», або «Авізо» цікавих для вас квартир повним повно, але за ціною значно вищою. З єдиною правкою, вподобану квартиру продає не фірма-забудовник, а вже якесь фіз. особа по «переуступку прав».

Що тут поганого, скажете ви? Схема ясна, завжди були спритні хлопці, які на свій страх і ризик вкладали гроші в будівництво будинку на етапі котловану. А через деякий час продавали, робили на цьому бізнес. Однак, коли ви погоджуєтеся на умови покупки, і приходьте з продавцем в відділ продажів оформляти «переуступку», то виявляється, що ніякої «переуступки» немає і ніколи не було. Ніхто не вносив до каси, не купував квартиру на етапі котловану, не ризикував. Є просто забудовник. З ним і оформляється стандартний договір – «купівлі-продажу майнових прав» за ціною 13 600. кв. метр. Ці гроші ви повинні внести на рахунок фірми. А різницю у вартості? А різницю – 1 900 грн. за квадрат ви повинні віддати в руки того, хто запропонував вам квартиру по телефону.

Що ж виходить ?! Відділ продажів свідомо приховує інформацію. А вас в найвідповідальніший момент ставить перед вибором: «Хочеш – купуй, хочеш – ні». Але ви вже зважилися на покупку, вам подобається квартира, ви прийшли до відділу продажів з певною метою, принесли гроші, не відмовлятися ж. І купуєте, слідуючи їх «правилами». Особливо застосовують подібні схеми в компаніях «ДБК-4» і «Київміськбуд».

– Як же так? Питаю у менеджера відділу продажів.

– Ну, ви ж розумієте, як у нас в країні справи робляться. Таким способом ми мінімізуємо податки. Ми не можемо декларувати високу ціну, будемо неконкурентоспроможні. Це свого роду маркетинговий хід. Та й вам яка різниця, будуємо ми якісно, здаємо будинку у визначений термін.

Ось і виникають питання. Чи знають взагалі власники і керівники будівельних компаній про подібні маніпуляції? Або вони в «темі» і «в частці», як в тому анекдоті? Або лукавлять представники відділів продажів? Вже мовчу про інтереси держави, несплату податків тощо Масштаби і явні порушення в будівельній індустрії вражають, тільки уявіть, скільки прибутку не доходить до комунальних підприємств. Так хочеться прогресивного і прозорого будівництва, а не повільного сповзання до тіньових схем 90-х років, коли частина грошей потрапляла на рахунку будівельних компаній, а частина (у вигляді готівки) осідала в кишенях керівництва. А потім вічні скарги на брак коштів на добудову будинку. Адже це наші, покупців гроші, і нам не вигідно закривати очі на подібні схеми. Чи не так?

Бережіть себе і свої гроші, друзі!

юрист-консультант з нерухомості Іван Кудояр 

Be the first to comment on "Як у нас в країні справи “робляться”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*