Нова афера на первинному ринку нерухомості

За офіційною статистикою, зараз в Києві близько 200 недобудов, і існує думка, що практично всі з них були зупинені або отримали статус недобудов саме тому, що за будівництво даних комплексів або освоєння цих ділянок бралися шахраї. У будь-якому з районів столиці, від Печерська і до самих до окраїн Троєщини, ми можемо споглядати бетонні скелети-каркаси монстрів недобудов.

І хоча, історично так склалося, що українці вже дуже терплячий народ, але Майдани час від часу трапляються. Ошукані інвестори недобудов – соціально вибухонебезпечний сегмент суспільства, особливо в столиці України.
У теорії, питання розморожування будівництв вигідний як державним органам, так і приватному капіталу. І вже в першу чергу – інвесторам, які проінвестували в споруджуваний об’єкт і не отримали свої житлові метри.

З іншого боку є бізнесмени, які бажають заробити на недобудовах. Схема виглядає так, що існуючий забудовник продає свій недобуд новому забудовнику. Бізнес-інтерес нового забудовника полягає в тому, щоб продати на ринку ще не продані минулим власником недобудови площі. Необхідно врахувати, що разом з активами у вигляді непроданих площ до нового забудовника повинні перейти і зобов’язання старого забудовника. І ось тут починається найцікавіше – чим більше вільних площ і чим менше зобов’язань, тим привабливіше об’єкт в цілому. Зобов’язання старого забудовника можуть бути як перед інвесторами будівництва, так і перед: банком кредитором, постачальниками будівельних матеріалів, постачальниками електроенергії і / або води, компаніями, утилізують будівельне сміття і т.д.
Виникає риторичне питання: якщо забудовник не зміг або не захотів виконати свої зобов’язання за всіма своїми зобов’язаннями в процесі будівництва новобудови, то наскільки він буде чесний і відкритий при продажу існуючого недобудови? Як говорить народна мудрість: «Зрадив в середу, зрадить і в п’ятницю». Якщо раніше були факти несумлінного ставлення щодо використання залучених інвестицій, то чому б не заробити ще раз на власній неохайності? У цій ситуації найочевиднішим є варіант зі приховуванням, як своїх зобов’язань, так і приховування факту раніше проданих квартир. Ви запитаєте: «Знову Еліта Центр»? Так! Але, тепер уже оптом, цілими поверхами або навіть секціями будинку.

Але! Найгірше, якщо новий забудовник виявиться старим, тільки під новим ім’ям.
Якщо ви ставитеся до тих інвесторам, які вклали свої кошти і тепер споглядаєте свій недобуд і раптом побачили, що новий забудовник «оживив» будівництво, то терміново йдіть «купувати» свою квартиру ще раз. Якщо раптом виявиться, що новий або «новий» забудовник продає вашу квартиру по другому (третьому, четвертому) колі – бути біді.

Олег Приходько

Be the first to comment on "Нова афера на первинному ринку нерухомості"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*