Як в Києві маскують “сірі” будівництва

Офіційно число проблемних об’єктів зменшилася вдвічі, але історії зміни їх статусу часто схожі на детектив.

 

У Києві раптом зменшилася кількість “сірих” будівництв. Як повідомили в агентстві Євро -рейтинг, за останні дев’ять місяців їх число скоротилося в 2,5 рази. Зараз в “чорний” список експерти відносять всього 11 об’єктів.

 

Стали хорошими?

“У листопаді-лютому остаточно” завмерли “ЖК Флагман і” Родинний затишок “. Завершилася божевільна епопея з” Мега-сіті “, будівництво якого тяглося з 2003 р.  Був добудований перший будинок ЖК На Левадної”.

Забудовники також “реанімували” кількох проектів. Активність відзначалася на ЖК “Кузьмінський-2”, “Милославський ряд” і “Молодіжна ініціатива”, які фактично не будувалися з 3-го кварталу 2016 г. “Зараз роботи ведуться, що дозволяє працювати і відділам продажів. Поки передчасно говорити про якусь” реінкарнації “цих об’єктів, але рух є”, відзначають дослідники.

Нагадаємо: в минулому році КМДА присвоїло статус незаконних близько 80 столичним будівництвах і майданчикам. На частині останніх ніяких робіт ніколи не було, частина будівництв завмерли на рівні котловану, так і не почавши залучати гроші населення. Найбільший інтерес для городян представляють ділянки, де будинки вже побудовані, але це зроблено з порушеннями і в експлуатацію їх так і не прийняли.

Євро-Рейтинг назвав 27 будівництв, які в різний період часу потрапляли в “червону зону” (приблизно третина від загального числа незаконних будівель). У минулому році ситуація на даних об’єктах розвивалася абсолютно по-різному: деякі житлові комплекси були добудовані, інші зупинені, роботи на третє тривають.

Скажімо, тривають будівельні роботи на ЖК “Східна брама”, “Синєозерний”, “Совські ставки”, “панорамний містечко”, “Мозаїка”, Lego House, “Науковий”, “Ідея”, “Кузьмінський-2”, “Милославський ряд “і” Молодіжна ініціатива “.

“Три останні будівництва після кількох місяців простою загадково воскресли. Ще більш детектівної виглядає ситуація з ЖК НебоSky, продаж на якому начебто призупинені. Однак, зовсім недавно з’явилася інформація, что хтось незаконно добудовує 3-ю секцію комплексу.

Але ймовірність завершення будівельних робіт по добудові третьої секції поки будут проходити розборкі дуже висока. Після завершення будівництва, чиновникам  буде треба вірішуваті проблему з жителями не только 1 і 2, а й 3 секції житлового комплексу. Єдине пояснення затягування ситуации – це буде як-небудь потім “, розповідають дослідникі.

Влада не поспішає вірішуваті проблему незаконних будівніцтв.

 

Офіційна плутанина.

Станом на 15 лютого не проводяться роботи на семи масштабних ЖК: “Флагман”, “Родинний Затишок”, “Приозерний”, “Маргарита”, “Прибалтійський”, G-house і НебоSky. Ступінь готовності цих об’єктів коливається на рівні 50-60%. При цьому окремі секції комплексів зведені, квартири продані, люди заселилися. Однак, в більшості з них є проблеми з підключенням до міських комунікацій, неможливо отримати поштову адресу, немає ясності зі структурами, які беруть на себе обслуговування таких об’єктів.

Перспективи відновлення будівельних робіт виглядають в нинішній ситуації примарними, як і спроба вирішення питання шляхом перетворення ЖК у житлові кооперативи, сформовані самими постраждалими інвесторами, впевнені в Євро-рейтингу.

Можливо, з цієї причини, єдиний механізм, який сьогодні щодо активно використовує міська влада, є пошук компромісів із забудовником з подальшим виведенням його проектів зі списку самовільного будівництва. З 2016 року п’ята частина об’єктів змінила свій статус. Це були як великі, так і невеликі житлові комплекси (Львівський квартал, Рів’єра, Південний квартал, Жуляни, Будинок на будівельників і Шулявський).

А ось інформування киян про те, які саме будівництва є сірими, погіршився. Порталу Містобудівного кадастру, на якому зазначають всі новобудови Києва, вкрай повільно реагує на зміни, що відбуваються на ринку житла. Наприклад, аналітики так і не знайшли в переліку нові проекти від великих київських забудовників, що надійшли в продаж в листопаді-лютому: Укрбуд (ЖК Crystal House, вул. Жилянська, 26-28, у продажу з початку грудня 2016 г.), Інтергал -Будь (ЖК Теремки, вул. Академіка Заболотного, 15, у продажу з початку грудня 2016 г.), GEOS (ЖК Orange City, Лисогірський спуск, 26а, у продажу з середини січня 2016 г.) та ін.

Фактично інформація оновлюється із запізненням на 3-6 місяців.

Публікується і недостовірність інформації. Євро-Рейтинг наводить приклад з ЖК Південний квартал, який на порталі Містобудівного кадастру позначений, як “законне будівництво”, хоча насправді таким не є.
“Ще більш незрозумілою є ситуація з РК Олімпійське містечко (зараз – Деміївський квартал і ЖК Панорамний). КМДА у всіх документах відносить їх до проектів Войцеховського і зазначає, як” незаконне будівництво “. Однак, на порталі Містобудівного кадастру ці житлові комплекси просто відсутні. у підсумку потенційні покупці, орієнтуючись на по суті офіційну інформацію, може вкласти свої заощадження в проблемну будівництво “, кажуть в Євро- рейтингу.

 

УБР

Be the first to comment on "Як в Києві маскують “сірі” будівництва"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*