Войцеховський і інвестори. Чи є життя після смерті?

У липні нинішнього року товариство потрясло повідомлення про арешт одного з лідерів забудови Києва – Анатолія Войцеховського, який пов’язаний з будівництвом 42-х проблемних житлових комплексів та діяльністю 63-х підконтрольних йому компаній, що входять в «Укогруп». Його ім’я стало прозивним – справжнім втіленням «зла» на ринку нерухомості. Щоб зрозуміти емоції споживача, масштаб трагедії і обсяг грошових втрат звичайних громадян в будівельну піраміду, потрібно уявити, що ховається за цифрами. А це – 42 об’єкти, загальною площею 2 162 948 кв.м, розрахованих на 21 758 квартир. Кількість людей, які повинні вселитися в своє оплачене житло, можна сміливо порівняти з населенням таких українських міст, як Фастів або Бориспіль.

Слід зазначити, що всі будівництва Анатолія Войцеховського і підконтрольних йому фірм відрізняються один від одного, і варто їх розділити на три основні категорії.

Перша – це офісні центри та житлові комплекси або частина комплексу, які вже побудовані. Саме побудовані! Не хочу застосовувати такі терміни, як «будинок введений в експлуатацію» або «будинок зданий», які красуються на сайтах. Тому що неясно, коли ці будинки здані, і хто їх приймав в експлуатацію (у більшості випадків держоргани і міська влада вже точно в цьому не брали участь). Ймовірно, будинок зданий мешканцям будинку! Ну і добре. Головне – у власників цих квартир є ключі та правовстановлюючі документи (отримані через рішення суду, підкуп реєстраторів і нотаріусів, хоча частина – через законну процедуру) і відібрати у них папери нереально. Нехай законність вже побудованого залишиться на совісті у забудовника і його «вирішальних» помічників.

Таких об’єктів у Войцеховського – 17. З них: 6 – торгово-офісні центри, загальною площею 77 445 квадратних метра і 11 побудованих житлових комплексів (будинків), загальною площею 367 694 квадратних метра або 2 877 квартир. Сьогодні торгові і офісні площі здаються в оренду, а в квартирах живуть люди. Власників таких квартир чіпати не будуть. Хоча зрозуміло, що у них залишаться невирішені питання з обслуговуючими організаціями та подачею в квартири належної кількості комунальних благ (тепла, газу, води, електрики). Проте, існує стійкий вторинний ринок квартир в цих будинках. Яскравий приклад – ЖК «Елегант» та «Затишний».

Друга категорія – житлові комплекси (будинку), які заморожені на початкових стадіях будівництва або залишилися в проекті. На таких будівельних майданчиках робітники не з’являлися роками, відділи продажів закриті, а в списку проблемних будівництв числяться тому, що свого часу в будинках продавалися квартири, тобто є інвестори, які втратили гроші. Тут з упевненістю можна сказати: будинки побудовані не будуть.

Таких будівель у Войцеховського 9. Ці житлові комплекси розраховані на 3139 квартир або 508 350 кв. м. Приклади: ЖК «Панорамний» і «Печерський бастіон».

І третя, сама об’ємна категорія – це житлові комплекси (будинку), які знаходяться в процесі будівництва. Ступінь готовності будівель може бути різною: від 10 до 90%. Йдеться про 19 комплексах загальною площею в 1 209 459 кв. м. або 15 742 квартири. Прикладів маса, ось деякі з них: ЖК «Південний квартал», «Синьоозерна», «Шевченківський». Давайте спрогнозуємо, що ж чекає інвесторів в найближчі роки.

Чи є життя після смерті?

Велика частина будинків зі ступенем готовності будови від 0 до 40% буде заморожена. Можливі варіанти знесення об’єктів, які не мають права на існування і шансів на прогрес.

Деяка частина об’єктів готовністю понад 80% буде добудована забудовником. Але більша частина буде добудована за рахунок самих інвесторів, шляхом фокуса на створенні нового юр. особи, яка візьме відповідальність за зведення будинку.

Частина будинків від 40 до 90% готовності, де залишилися непродані квартири, які пройдуть державну експертизу і будуть визнані безпечними для життя, віддадуть іншим забудовникам, рекомендованим Київською міською адміністрацією. Але це все перспектива найближчих п’яти років.

КМДА в шоці!

Віталій Кличко і адміністрація не знають, як розібратися з такою масою обдурених інвесторів, адже «шишки» за недогляд посиплються на них. У бюджеті Києва не передбачено коштів на добудову цих об’єктів. Немає робочих ідей і, головне, сміливості. Міській владі легше заморозити об’єкт, ніж вирішувати питання з примхливими вкладниками, з порушеннями оформляти дозвільну документацію, проводити експертизи і т.п. Інвесторів піраміди легше назвати співучасниками афери, ніж потерпілими. Багато чого буде залежати від ініціативних груп мешканців, від їхньої активності, згуртованості і натхнення, від того, як наполегливо вони будуть стукати в закриті двері. Ввести в правове поле об’єкти Войцеховського вкрай складно, все дуже заплутано і кожне будівництво потрібно розглядати як окрему одиницю. Крім грошей потрібен революційний і комплексний підхід Київської міської адміністрації, Управління юстиції та Верховної Ради для вирішення актуальних завдань, пов’язаних з незаконним будівництвом в Україні. Потрібно політичне рішення, яке визнає фірми Войцеховського банкрутами, усуне компанії від управління і дасть зелене світло на добудову будинків іншим забудовникам або мешканцям.

Висновок

Не виключено, що окремі будинки з високим ступенем готовності за інерцією будуть добудовані. Є комплекси, які набирають обертів, а не згортають будівництво, роблячи видимість активної життєдіяльності. Їх керівництво і відділи продажів всіляко відхрещуються від скандального імені, сповнені оптимізму, «включають» показну браваду і вдають, ніби нічого не відбувається. Вони намагаються зацікавити інвестора креативної рекламою, акціями, низькою ціною і продавати, продавати якомога більше!

Київ рясніє вигідними пропозиціями, часом нижче собівартості будівництва, що дає забудовникові пережити кризу сьогодні, але продовжує агонію завтра. Галас у ЗМІ та соц. мережах навколо Войцеховського різко вкоротила черзі у відділах продажів, погасила азарт і надії молодих інвесторів на вигідні покупки.

Як кажуть в народі: «Скільки мотузочці НЕ витися, кінець буде». За найскромнішими підрахунками, щоб «обнулити» і добудувати розпочаті житлові комплекси, потрібно витратити не менше 8,5 млрд. Гривень або 340 млн. Доларів, яких на рахунках Войцеховського і його компаній немає. Наявних грошей вистачить максимум на 2-3 місяці оперативного будівництва і все! Вихід – або продати 9 500 квартир по другому колу, або народжувати нові комплекси під іншими звучними іменами.

Але є один нюанс: у Києві та Київській області є десятки забудовників з принципами роботи Войцеховського, а з сумарна кількість проблемних квартир – в рази більше. Ось така задачка з тисячею невідомих!

Бережіть себе і свої гроші, друзі!

 

1 Comment on "Войцеховський і інвестори. Чи є життя після смерті?"

  1. Войцеховский сука! Верни деньги!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*