Схема Войцеховського. Гроші і мовчання

Апеляційний суд Києва залишив в силі запобіжний захід забудовнику Анатолію Войцеховському у вигляді утримання під вартою і в якості альтернативи заставу в сумі 14 млн грн. Багато це чи мало – ось ключове питання. З якого випливає інший – чи варто було взагалі розглядати варіант виходу Войцеховського під заставу?
Я, звичайно, відразу б посадив Войцеховського довічно тільки за назву житлового комплексу “Перлина Троєщини”, яке ображає естетичні почуття будь-якого осудної людини. Але мова не про це. В результаті афер цього забудовника постраждало від 10 до 50 тисяч осіб. Більшість з яких вклали гроші в житло, а залишаться ні з чим. Ніхто нічого їм не компенсує. Безмежну забудову знесуть. Люди залишаться без грошей і без житла. Можна їх звинувачувати в недостатній пильності, але це вже перебір. Жертвою міг стати кожен – експертів щодо забудов у нас мало.

Як розрахуватися з людьми? Логічно – з грошей Войцеховського. Якщо заставу 14 мільйонів, то це 1400 грн кожній сім’ї. А вони, нагадаю, внесли хто 50%, а хто і більше за квартири в Києві … Може, тоді судді доповідатимуть зі своїх до потрібної суми? а що – було б справедливо.

Насправді все ми розуміємо, що зникнення Войцеховського неминуче. Тому що якщо він зрозуміє, що сідає всерйоз і надовго, то може заговорити. І розповісти, кому і скільки заносив за можливість будувати взагалі без документів, узаканівая питання “коли-небудь потім”. Це не відморозок-одинак, а частина великої структури, в якій задіяні чиновники КМДА, депутати Київради та народні депутати – куди ж без них. Не вірите – спробуйте бути, як Войцеховський. Виберіть ділянку в Києві, обнесіть парканом і починайте будувати без документів. Ви не протримається і дня – з вами поговорять і відвезуть в психушку зважаючи вашої явної неадекватності.

Ні, дорогі мої, такі ось будівництва “без дозволів” узгоджуються заздалегідь на найвищому рівні і за дуже великі внески в общак авансом. І схема ця працювала при Черновецькому і Ющенко, при Попові і Януковича і навіть страшно сказати ще при кому вона продовжувала функціонувати. Чи можна дозволити, щоб не захотів сидіти за всіх забудовник озвучив “святі” для українського політикуму прізвища? Ні звичайно. Тому він втече або раптово помре від передозування свинцю в організмі. А головне питання залишиться. Хто з учасників схеми компенсує людям вкладені в житло (для багатьох останні) гроші? Або поптиаются знову спихнути на бюджет?

Кирил Сазонов

Be the first to comment on "Схема Войцеховського. Гроші і мовчання"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*